Initiativgruppen bag Teater Malstrøm består af syv personer, der alle arbejder professionelt med teater – to uddannede sceneinstruktører/dramaturger, en scenograf, en koreograf, en marketingmand/grafisk designer og en projektleder. Initiativgruppen, der har lært hinanden at kende på teaterprojekter rundt omkring i Trekantområdet, har lang erfaring med skrivning, udvikling og opsætning af et bredt spænd af teatergenrer. For at nævne de seneste, der netop har kørt for fulde huse, har teaterkoncerten ”Shine” spillet på Xeneriet i Vejle, og familieforestillingen ”Gummi-T” på Dronning Dorothea Teatret i Kolding.

Formålet med Teater Malstrøm er at skabe et semiprofessionelt teater i Fredericia, dvs. en teaterscene, hvor amatørskuespillere, sangere og dansere får mulighed for at udvikle sig i professionelle rammer, hvor instruktør, scenograf, koreograf mv. alle er uddannede i deres fag. I modsætning til Kolding, Vejle, Vejen og Middelfart, er der i dag ikke nogen amatørscene i Fredericia, hvilket betyder, at både unge og ældre Fredericianske teatertalenter må søge til andre byer for at dyrke deres interesse. Teater Malstrøm vil således udfylde et stort behov, og bygge videre på de eksisterende uddannelsestilbud til børn og unge, og bygge bro mod den professionelle teaterverden, hvor Musicalakademiet, Fredericia Teater og Mungo Park fremstår som regionale fyrtårn.

Fredericia, der gerne vil profileres som teaterby, har i dag kun ét teater i form af Fredericia Teater, som fokuserer på musicals. Teater Malstrøm kommer til at tilbyde et bredere repertoire af teaterformer, og vil derfor give Fredericia, og derved også Trekantområdet, et større kulturudbud med 4-5 kvalitets-opsætninger hvert år, heraf mange egenproduktioner og urpremierer.